Fake News ένα σύγχρονο πρόβλημα το οποίο απαιτεί κλασική αντιμετώπιση.

 

Ο όρος Fake News έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας χωρίς να είναι δημιούργημα της εποχής μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διασπορά των ειδήσεων έχει  επωφεληθεί από την άμεση πρόσβαση και την ταχύτητα που προσφέρει η εποχή της πληροφορικής.

Η εύκολη πρόσβαση δημιούργησε και νέα φαινόμενα όπως η δημοσιογραφία των πολιτών κάτι το οποίο έγινε εφικτό με την εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων (Social Media).

Ας δούμε κατ’ αρχήν τι είναι τα Fake News. Fake News είναι ιστορίες οι οποίες είτε είναι ατελείς είτε παραλείπουν βασικά στοιχεία της αλήθειας με σκοπό να παραπλανήσουν σκόπιμα των αναγνώστη.

Fake News δεν είναι:

 • Άρθρα με ξεκάθαρη χιουμοριστική διάθεση ή από χιουμοριστικές εκδόσεις ή ιστότοπους. Συνήθως αυτά κάνουν σχολιασμό των ειδήσεων με εμφανή σατυρικό τρόπο. Πολλές φορές γελοιοποιώντας μια είδηση ή τους πρωταγωνιστές της. Σκοπός τους ως επί το πλείστο είναι να διασκεδάσουν με την είδηση και όχι να παραπλανήσουν.
 • Οτιδήποτε είναι ξεκάθαρα γνωστό στο κοινό το οποίο απευθύνεται ή οτιδήποτε φέρει εμφανώς την ένδειξη «Δεν είναι είδηση».
 • Τέλος και σημαντικότερο οποιοδήποτε άρθρο – κείμενο το οποίο επειδή διαφωνούμε με την άποψη του συγγραφέα το χαρακτηρίζουμε αυθαίρετα Fake News.

Αφού λοιπόν τα Fake News υπάρχουν, εδώ και πολλά χρόνια, στη ζωή μας γιατί ξαφνικά τα θεωρούμε μάστιγα της σύγχρονης εποχής;

Απλά γιατί σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα κατακλυσμό δεδομένων. Ειδικοί της διαφήμισης έχουν υπολογίσει ότι ο μέσος κάτοικος των ΗΠΑ εκτίθεται από 4.000 έως 10.000 (για την Ευρώπη δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου σχετική έρευνα) διαφημιστικά μηνύματα ημερησίως. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται όλο και περισσότερο ο χρόνος τον οποίο διαθέτουμε για την ανάλυση και κατανόηση ενός μηνύματος. Συνεπώς κρίνουμε τις περισσότερες των περιπτώσεων τα μηνύματα όχι με τη λογική αλλά με το συναίσθημα.

Στον καταιγισμό των δεδομένων που μας κατακλύζουν καθημερινά ποτέ στην ιστορία μας δεν ήταν ευκολότερο να έχουμε πρόσβασή στα γεγονότα που συμβαίνουν τη στιγμή που συμβαίνουν σε όλο τον πλανήτη.

Το οξύμωρο είναι ότι όσο περισσότερα δεδομένα έχουμε στη διάθεσή μας τόσο λιγότερο ασχολούμαστε σοβαρά με ένα θέμα. Χρησιμοποιούμε  «γρήγορη σκέψη». αντανακλαστική, απλή, συναισθηματική και προκατειλημμένη, αντί για «αργή σκέψη», ορθολογική, σύνθετη, υπολογισμένη και ισορροπημένη.
Ανταποκρινόμαστε στα μηνύματα βασιζόμενοι περισσότερο στα συναισθήματά μας. η ανταπόκριση της λαϊκίστικής πολιτικής (που τείνει να απλοποιήσει τα ζητήματα στις βασικές συναισθηματικές απαντήσεις) μιλάει σε αυτή την τάση.  Αυτός είναι και ο κύριος λόγος όπου ο λαϊκισμός τείνει να ορίζει όλη την πολιτική σκηνή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χρησιμοποιούμε σε υπερβολικό βαθμό τα κοινωνικά δίκτυα (Social media). Αλλά είναι πλέον γνωστό ότι τα κοινωνικά δίκτυα  χρησιμοποιούν αλγόριθμους οι οποίοι αναλύουν τις συνήθειες μας για να ορίσουν το περιεχόμενο το οποίο μας προσφέρουν. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι σε εναλλακτικές απόψεις σε αυτό που μερικοί σχολιαστές έχουν αποκαλύψει το «κοινωνικό θόρυβο των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Για να είναι σαφές, για πολλές απλές καταστάσεις, γρήγορη σκέψη είναι ιδανική. Απλώς δεν λειτουργεί πάντοτε καλά για να λάβουμε σοβαρές ή μακροπρόθεσμες αποφάσεις. Η γρήγορη σκέψη στηρίζεται πάρα πολύ στις προκαταλήψεις και τα πρότυπα που έχουμε διαμορφώσει στη ζωή μας.  Αυτά τα πρότυπα και προκαταλήψεις εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές για να χειραγωγήσουν τις σκέψεις και αποφάσεις μας.

Η αργή η κριτική σκέψη έχει αναγνωριστεί ως αντίδοτο της γρήγορης σκέψης από την εποχή του Σωκράτη.

Χαρακτηριστικά κριτικής σκέψης.

Αν η κριτική σκέψη μας οδηγεί σε σωστότερες αποφάσεις ποια είναι τα χαρακτηριστικά που την προσδιορίζουν;
Είναι επτά και είναι:

 • Άνοιγμα σε άλλες προοπτικές: Αυτή η ποιότητα μας επιτρέπει να κατανοήσουμε ότι κάποιος μπορεί να γνωρίζει περισσότερα από εμάς για ένα θέμα ή να το αντιμετωπίζει στηριζόμενος σε διαφορετικές πληροφορίες – υποθέσεις.
 • Οικοδόμηση κοινού λόγου: Χωρίς κοινό έδαφος, είναι δύσκολο να επιτευχθεί διάλογος που να προσδιορίζει αντιφατικές υποθέσεις και εναλλακτικές προοπτικές.
 • Συναισθηματικός περιορισμός και ηθική: Όταν τα συναισθήματά μας γίνονται φλεγμονώδη, το όραμά μας στενεύει και η γρήγορη σκέψη επιβάλλεται στη διαμόρφωση της γνώμης. Ο κριτικός στοχαστής διατηρεί τον ορίζοντά του ευρύ όταν αποφασίζει. Ένα κατάλληλο ηθικό πλαίσιο μας εμποδίζει να περιορίσουμε τα κριτήρια επιτυχίας των αποφάσεών μας με παρόμοιο τρόπο.
 • Σύνθετη κατανόηση των συστημάτων: Χωρίς την κατανόηση του πλαισίου εντός του οποίου καθίστανται οι αποφάσεις, είναι αδύνατο να εκφράσουμε τις επιρροές και τις συνέπειες των αποφάσεών μας.
 • Αναλυτικές δεξιότητες: Οι αναλυτικές δεξιότητες περιλαμβάνουν τον εντοπισμό και την αμφισβήτηση υποθέσεων και τη συλλογή και αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν καθεμιά από αυτές τις παραδοχές.
 • Επίλυση προβλημάτων και εκτελεστική ικανότητα: Η επίλυση προβλημάτων περιλαμβάνει τον ορισμό του προβλήματος, την δημιουργική ανάπτυξη πιθανών λύσεων, την αξιολόγηση και τη λήψη αποφάσεων για το τι πρέπει να γίνει. Η εκτελεστική ικανότητα είναι η ικανότητα να οργανώνετε πόρους και να παρέχετε την επιλεγμένη λύση.
 • Ο εποικοδομητικός διάλογος: η καλύτερη σκέψη στον κόσμο είναι περιορισμένης αξίας όταν επεκτείνεται μόνο στο άτομο. Η ικανότητά της να αρθρώνει την κριτική σκέψη σε ένα ευρύτερο κοινό μέσω της εποικοδομητικής αύξησης της μόχλευσης.

Έτσι, αν αυτές οι ικανότητες κριτικής σκέψης είναι τόσο σημαντικές, πώς θα τις αναπτύξουμε;

Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε την κριτική σκέψη

Υπάρχουν πέντε τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε δεξιότητες κριτικής σκέψης.

 • Γονείς: Για όσους από εμάς είναι γονείς, ο τρόπος με τον οποίο εμείς οι γονείς μας τα παιδιά μας μπορούν να μας επιτρέψουν να εμπλουτίσουμε αυτές τις δεξιότητες στην καθημερινή τους εμπειρία.
 • Εκπαίδευση: Σε έναν κόσμο πλούσιο σε δεδομένα, δεν είναι πλέον αρκετό να διδάσκονται γεγονότα. τα στοιχεία αυτά είναι τόσο εύκολα διαθέσιμα. Κατά συνέπεια, οι δεξιότητες κριτικής σκέψης όσον αφορά την ανάλυση των συγκρουόμενων πηγών δεδομένων και τη διαμόρφωση των δικών σας συμπερασμάτων είναι πραγματικά ένα σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής ατζέντας.
 • Εργασιακός χώρος: αν επιλέξουμε, εκπαιδεύσουμε και διαχειριστούμε την κριτική σκέψη, εμείς οι πιο κριτικοί στοχαστές θα μπορέσουμε να την κάνουμε θετική συνήθεια και στον χώρο εργασίας μας.
 • Ευαισθητοποίηση: είναι αδύνατο να σκεφτούμε κριτικά αν δεν ζούμε αυτή τη στιγμή. Κατά συνέπεια, η προσοχή είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ικανότητας να σκέφτεται κριτικά, ειδικά σε θορυβώδη και διαταραγμένα σενάρια.
 • Σεβαστή επικοινωνία: μέσω της υπεύθυνης επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης (δηλαδή χωρίς συρρίκνωση) και την ενθάρρυνση των ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις, θα είμαστε σε θέση να είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές προοπτικές και αυτό θα μας επιτρέψει να βρούμε συλλογικά καλύτερες ιδέες.
 • Αναμένοντας περισσότερα από τους δημόσιους ηγέτες μας: Οι δημόσιοι ηγέτες αποτελούν ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε. Πρέπει να προωθήσουμε οποιαδήποτε προώθηση των στενών, ασπρόμαυρων απεικονίσεων σύνθετων θεμάτων. Αυτές οι απεικονίσεις απαιτούν πολύ ακατέργαστα συναισθήματα, καθώς υπονομεύουν τη συλλογική μας ικανότητα και την προθυμία μας να σκεφτούμε κριτικά για θέματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Έχοντας αυτά υπόψη, μπορεί να βελτιωθεί η ικανότητά μας να σκεφτόμαστε κριτικά τόσο σε προσωπικά όσο και σε ευρύτερα κοινωνικά θέματα.

Θα γλυτώσουμε από τα Fake News; Όχι απλά θα μπορούμε να τα φιλτράρουμε ευκολότερα.

Ιωάννης Καλογεράς