Μεταρρυθμίσεις: Αναγκαίο κακό ή διέξοδος απο την κρίση;

Αυτή τη στιγμή είμαστε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Από την μία έχουμε ένα τεράστιο χρέος το οποίο δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε . Από την άλλη κανείς δεν γνωρίζει πως χρεωκοπεί μια χώρα που δεν διαθέτει δικό της νόμισμα.

Έτσι εχουμε:

Αφενός μεν τους έμπειρους οικονομολόγους , μεταξύ των οποίων και τα στελέχη του ΔΝΤ, να μην έχουν επιλογή από λύσεις για παρόμοια κατάσταση και να πρέπει να πειραματισθούν πάνω σε ζωντανούς ανθρώπους ελπίζοντας ότι οι απώλειες θα είναι στατιστικά αποδεκτές

Αφετέρου δε διάφορους οικονομολογούντες λαϊκιστές τύπου « Άδωνη»  να περιδιαβένουν τα κανάλια και να θέλουν να μεταλλαχθούν σε Νοστράδαμο. Παρουσιάζουν  ένα μέλλον το οποίο δεν γνωρίζουν περιγράφοντας εικόνες τόσο από χρεωκοπίες άλλων χωρών όσο και απο ταινίες Αρμαγεδών, Day After Tomorrow κδα.

Μονομερής αναστολή πληρωμών του χρέους από την Ελλάδα θα την κατέστρεφε οικονομικά. Επειδή έχει πρωτογενές έλλειμμα, η Ελλαδα θα χρειαζοταν περικοπές μισθών και συντάξεων 25% ή και περισσότερο. Οι Ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπούσαν κι αυτές, με συνέπεια την αδυναμία χρηματοδότησης των Ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών για πολλά χρόνια. Αυτό από μόνο του θα παρουσίαζε τα κενά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεδομένου ότι ουσιαστικά είναι ο κύριος μέτοχος και έχει τον πλήρη έλεγχο των Ελληνικών Τραπεζών. Οι κληδωνισμοί του Ευρώ θα ήταν ανεξέλεκτοι αλλά για τους Ελληνες το γεγονός ότι θα υπέφεραν και άλλοι δεν θα μείωνε τα δικά τους προβλήματα.

Διαρθρωτικές αλλαγές, όπως το άνοιγμα στον ανταγωνισμό κλειστών επαγγελμάτων και συντεχνιών και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας είναι απαραίτητες σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Η ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών όχι μόνο μειωνει το χρεος του κράτους, αλλά αυξάνει την αποτελεσματικότητα και μειώνει τη διαφθορά στις προμήθειες και τη διοίκηση. Αυτά είναι καλά και απαραίτητα αλλά στην παρούσα κατάσταση της Ελληνικής Αγοράς από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Σε μια αγορά η οποία ελέγχεται πλήρως από μερικές οικογένειες όλες οι αλλαγές θα πρέπει να συνοδεύονται από ενδυνάμωση των αρχών που εποπτεύουν τις αγορές ώστε να αποφευχθούν μονοπώλια. Παράλληλα θα πρέπει να προωθηθούν και αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τη διακυβέρνηση των εταιρειών, ώστε αυτές να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Τέλος, η αχαλίνωτη διαφθορά πρέπει να παταχθεί για να πλησιάσει η Ελλάδα τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά κράτη, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να αποφύγει το φάσμα ενός τριτοσμικού μέλλοντος σε διεθνή οικονομική απομόνωση. Βασική προϋπόθεση γι’αυτό είναι η υιοθέτηση νομικού πλαισίου που αποτρέπει την ατιμωρησία, και κυρίως η πιστή εφαρμογή των νόμων για την οποία χρειάζεται και βαθιά μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Η βουλή θα πρέπει να σταματήσει να είναι εργοστάσιο παραγωγής τροπολογιών που απλά εξυπηρετούν συμφέροντα. Οπου κρίνεται ενεπαρκής κάποιος νόμος θα ερχεται για ψήφιση ένας νέος νόμος ο οποίος θα σχεδιάζεται από την αρχή και θα αντικαθιστά όλους τους προηγούμενους και τις τροπολογίες τους. Χρειαζόμασθε ένα μικρό και αποτελεσματικό κράτος ας ξεκινήσουμε να το φτιάξουμε.

Με μοναδικά κριτήρια την απλή λογική,  την αποτελεσματικότητα και την προστασία των αδυνάτων ας οραγανωθούμε για να επιβάλουμε τις απαιτούμενες  άμεσες και βαθειές διαρθρωτικές αλλαγές είναι απαραίτητες και επιτακτικές για την Ελλαδα. Ο ελληνικός λαός εχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα δικαιώσουν τις θυσίες του και θα τον οπλίσουν με επιμονή και υπομονή για τα επόμενα. Οποιος δεν μπορεί η δεν θέλει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση καλό είναι να μην είναι μέσα στα πόδια αυτών οι οποίοι θα αγωνισθούν. Ας πάνε στην κερκίδα να περιμένουν το αποτέλεσμα.

Απαιτείται από την ηγεσία Ειλικρίνεια και Όραμα εάν δεν τα έχουν καλό είναι να τους βοηθήσουμε να τα αποκτήσουν.

 

Ι.Καλογεράς
Σύμβουλος Επικοινωνίας

Αφήστε μια απάντηση